FORUMUL ELECTRONISTILOR

Distribuiţi
Vezi subiectul anteriorIn josVezi subiectul urmator
DANIEL
DANIEL
DANIEL
Fondator
MESAJE : 13258
MEMBRU DIN : 02/06/2017
LOCATIE LOCATIE : Bucuresti
PROFESIE : Electronist

#1INFORMATIV PROIECT Voltmetru digital

la data de Lun Iul 10, 2017 6:55 pm
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sunt cunoscute voltmetre într-o varietate destul de largă de tipuri şi  concepţii,  dar noile componente impun, datorită modului de prezentare a valorilor măsurate, voltmetrele digitale. Voltmetrul prezentat are ca element esenţial circuitul integrat specializat ICL7107.
Prezentăm câteva din caracteristicile acestuia:
- Gama de măsurare: 0...200mV sau %0...2V
- Afişaj: 3½ digiţi
- Curent de intrare: 1pA
- Tensiune de alimentare: 5V
- Putere disipată: 10mW
- Dimensiuni: 70x65x10mm
Afişajul poate avea culoarea verde sau roşie, iar opţional poate fi echipat cu o ramă de 4 digiţi, cu filtru roşu sau verde.
Ca elemente componente, între cele două game de măsurare, diferă valoarea rezistorului R6 care pentru gama 0...200mV are 47kΩ, iar pentru gama 0...2V are 470kΩ şi a condensatorului C3 care, pentru gama 0...200mV, are 0,47µF. iar pentru gama 0...2V are 0,047µF.
Elementul referinţă de tensiune este dioda notată DZ1, de tip ICL 8069.
Pentru etalonarea voltmetrului, în vederea funcţionării pe una din cele două game, se execută operaţiuni simple dar foarte exacte. În primul rând, cursorul potenţiometrului semireglabil R4 se poziţionează la jumătatea cursei sale. Se alimentează montajul cu tensiunea de 5V, acordându-se o mare atenţie polarităţii. Se branşează apoi, pe circuitul ICL 7107, un voltmetru etalon; cordonul plus la pinul 36, iar cordonul minus la pinul 35, care coincide cu minusul sursei de alimentare.
După conectarea voltmetrulul etalon, se manevrează cursorul potenţiometrului semireglabil şi se urmăreşte indicaţia voltmetrului etalon.
Pentru scala 0...200mV, indicaţia acestuia va trebui sa fie de 100mV, iar pentru scara de 2V, indicaţia va trebui să fie de 1V.
Acest voltmetru poate fi folosit şi pentru măsurarea valorilor de tensiune superioare faţă de cele pentru care a fost etalonat, situaţie în care va trebui să facem apel la un divizor de tensiune rezistiv, special dimensionat.
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Educaţia este ceea ce rămâne după ce ai uitat ceea ce ai fost învăţat în şcoală!
Vezi subiectul anteriorSusVezi subiectul urmator
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum