FORUMUL ELECTRONISTILOR

Distribuiţi
Vezi subiectul anteriorIn josVezi subiectul urmator
DANIEL
DANIEL
DANIEL
Fondator
MESAJE : 13258
MEMBRU DIN : 02/06/2017
LOCATIE LOCATIE : Bucuresti
PROFESIE : Electronist

#1INFORMATIV TIPURI DE TELEVIZOARE !!!

la data de Joi Iun 08, 2017 6:18 pm
Inainte de a intra in tainele depanarii unui televizori trebuie sa stiti din ce se compune,principiul de functionare si cate tipuri de televizoare sant! Voi face o prezentare scurta si pe intelesul tuturor!!!

Televizorul  este un dispozitiv electronic folosit pentru a recepționa și reda emisiuni de radiodifuziune vizuală (televiziune radiodifuzată), care difuzează programe de televiziune, fiind folosit astăzi pentru divertisment, pentru educare și pentru informare. Progresul tehnologic a transformat televizorul într-un dispozitiv complex, care poate accesa internetul și poate reda imagini tridimensionale. Primul televizor color a fost produs de către Toshiba în 1959, iar din 1960 era disponibil pentru cumpărare.

ISTORIC:

Începuturile televiziunii datează din 1923, când Farnsworth inventează iconograful un dispozitiv pentru captarea imaginii și conversia acesteia în semnal electric. În septembrie 1927 este realizată prima demonstrație a unei transmisii de televiziune. În anul 1930 BBC începe difuzarea unui program de televiziune în mod regulat. În anul 1936 existau aproximativ 200 de televizoare în întreaga lume. În 1940 este realizat un sistem de televiziune color care putea reproduce până la 343 de linii. În anul 1956 se introduce un sistem bazat pe bandă magnetică pentru a putea difuza emisiuni înregistrate. În același an se realizează și prima telecomandă pentru televizor. În Statele Unite, în anul 1967, majoritatea transmisiilor de televiziune erau color. Televizorul folosește fie un ecran cu tub catodic (în acest caz, se utilizează un tun de electroni), fie un ecran LCD sau cu plasmă, în acest caz costurile fiind ridicate.

Pe data de 25 martie 1954, Radio Corporation of America deschidea prima linie de asamblare a televizoarelor color la fabrica sa din Bloomington, Indiana. Compania a fabricat 5.000 de televizoare cu diagonală de 30 de centimetri (modelul-receptor color CT-100), pe care le-a vândut la 1.000 de dolari bucata, sumă astronomică la vremea respectivă.

TIPURI DE TELEVIZOARE:

In prezent se pot distinge 5 tipuri de televizoare:

Cu tub catodic TV
CRT (Cathode Ray Tube) - sunt televizoarele cu tub catodic reprezentând tehnologia cea mai veche și pe cale de dispariție. Sunt alcătuite dintr-un tub catodic care are la capăt un tun de electroni. La celălalt capăt are un ecran cu un înveliș de fosfor. El funcționează pe baza bombardării ecranului cu electroni astfel afișându-se punctele de diferite culori (pixeli).


Televizor cu ecran LCD
LCD (Liquid Crystal Display) - televizoarele la care ecranul este alcătuit dintr-un număr de pixeli monocromi așezați în fața unei surse de lumină (lămpi ccfl) sau a unei oglinzi reflectoare de lumină. Fiecare pixel al unui ecran LCD este alcătuit dintr-un strat de molecule de cristal lichid aliniate între doi electrozi transparenți și două filtre folosite pentru polarizare ale căror axe sunt de obicei, perpendiculare una pe cealaltă și care conțin compuși ionici.
Articol principal: Afișaj cu cristale lichide.

LED- ecranul este alcătuit ca și la LCD dintr-un număr de pixeli monocromi așezați în fața unei surse de lumină alcătuită din leduri.

Plasmă- sunt televizoarele la care ecranul este alcătuit din celule diferite pentru fiecare pixel a ecranului; acestea conțin un amestec special de gaze (xenon, argon și neon), care sub influența curentului electric produce lumină. Fiecare celulă este alimentată separat și este formată din 3 secțiuni separate, acoperite de un strat de fosfor special colorat, pentru a putea reda culorile roșu, verde și albastru. Redarea culorii fiecărui pixel se face prin combinarea celor 3 elemente, și prin varierea intensității curentului.

Televizor cu tehnologie OLED
Leduri organice- denumite și OLED, sunt televizoarele cu cea mai nouă tehnologie cu ecrane de tip LCD dar care nu necesită sursă de lumină întrucât componentele organice ale display-ului emit lumină la contactul cu un curent electric. Aceste tipuri de ecrane consumă cu 40% mai puțin, ceea ce le face ideale pentru utilizare în dispozitive mobile, ca smartphone-uri.


Ultima editare efectuata de catre Admin in Lun Aug 07, 2017 12:24 pm, editata de 1 ori


Sesebe
avatar
Sesebe
Membru avansat
MESAJE : 1
MEMBRU DIN : 05/06/2017

#2INFORMATIV Re: TIPURI DE TELEVIZOARE !!!

la data de Vin Iun 09, 2017 3:05 pm
Ai spus ca sint 5 tipuri de televizoare dar sint numai 4 tipuri care defapt sint 3 Very Happy

1) Sint televizoarele CRT (explicate mai sus), au cam iesit din fabricatie,
2) Televizoare LCD care se impart in functie de sursa de lumina in televizoare LCD cu sursa de lumina CCFL si televizoare LCD cu sursa de lumina LED-uri, grosul televizoarelor de pe piata acum,
3) Televizoare (cu) plasma, (cu imaginea cea mai performanta dupa mine), dar din pacate au avut o perioada scurta de glorie probabil din cauza dificultatii de fabricatie si depanare iar acum nu prea se mai fabrica,
4) Televizoarele OLED care sint evoluate oarecum din televizoarele LCD, tehnologie inca tinara care incearca sa ajunga din urma imaginea obtinuta cu panelurile plasma. Probabil astea vor fi viitorul dar ramine de vazut cit de bine se vor comporta in timp aceste paneluri.


DANIEL
DANIEL
DANIEL
Fondator
MESAJE : 13258
MEMBRU DIN : 02/06/2017
LOCATIE LOCATIE : Bucuresti
PROFESIE : Electronist

#3INFORMATIV Re: TIPURI DE TELEVIZOARE !!!

la data de Vin Iun 09, 2017 3:47 pm
Sesebe eu am facut un scurt istoric al televizorului .chiar daca crt-urile dispar, multe persoane inca le folosesc.


Continut sponsorizat
Continut sponsorizat

#4INFORMATIV Re: TIPURI DE TELEVIZOARE !!!Vezi subiectul anteriorSusVezi subiectul urmator
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum